Carl Malmsten åkte ofta tåg till Tranås med ritningsrullar under armen.

AB O H Sjögren i Tranås är en av landets äldsta möbeltillverkare med ursprung i en hundraårig tradition av sadelmakeri och en levande hantverkstradition. Sedan mitten av 50-talet, 1956, har företaget tillverkat Carl Malmstens klassiska soffor och fåtöljer.

Carl Malmsten tog ofta tåget till Tranås med rullar av ritningar under armen. Det som inte var slutfört på ritningarna blev det genom en god samarbetsanda mellan möbelmästaren och företagsledningen. Många kända stoppmöbler fick sitt slutgiltiga utförande på så sätt, bland dem kända pjäser som Farmor, Häggbom, Lata Greven, Rundrygg och Vår Fru samt Jättepaddan.

Läs mer om på AB OH Sjögrens egen webb.

Stipendium Stiftelsen Carl & Siv Malmstens Minne

Läs mer

Carl Malmsten ritade en mängd ”grevar” mellan 30- och 50-talen. De var oftast specialbeställda för olika personer eller projekt. Själva ”urgreven” ritades åt greve Carl Douglas, ”Rom-Greven” är ritad för Svenska institutet i Rom, ”Kockumsgreven” gjordes till tidens stora fartygstillverkare och ”HD-greven” gjordes för Högsta Domstolen 1947.

Lata Greven (1953) blev den sista greven Carl Malmsten ritade. kanske tyckte han att den var fulländad.

Soffan Nya Berlin ritades av Carl Malmsten 1958 och var från början 190 cm bred. År 1964 ritades en variant som var 240 cm bred och 1966 tillkom även bredden 160 cm. År 2008 tillkom ytterligare en bredd på soffan, då var det Acne som specialbeställde Nya Berlin i bredden 140 cm. Nya Berlin med bredden 140 cm har sedan dess varit en del av standardsortimentet.